Turvallisuuskomitea
Puolustusministeriö
Eteläinen Makasiinikatu 8
PL 31, 00131 HELSINKI

Puhelin: +358 295 16001
tk@turvallisuuskomitea.fi

mosa

keskiviikko, 30 marraskuu 2016 15:08

Huoltovarmuus muutoksessa

Yksi osa yhteiskunnan turvallisuusstrategiaa on huoltovarmuudesta huolehtiminen. Valtioneuvosto vahvistaa noin viiden vuoden välein erillisellä päätöksellä keskeiset huoltovarmuustyön tavoitteet. Nykyinen päätös on joulukuulta 2013.

Huoltovarmuuspäätöksen antamisen jälkeen Suomen toimintaympäristö on monin tavoin muuttunut. Uusia linjauksia valmistellaan monella taholla. YTS:n päivitystyö on alkanut, samoin kuin sisäministeriön johtama työ sisäisen turvallisuuden strategian valmistelemiseksi. On hyvin todennäköistä, että uudet politiikkalinjaukset vaikuttavat myös huoltovarmuuden tavoitteisiin. Samalla on tärkeää, että huoltovarmuusnäkökohdat huomioidaan jo uusia strategioita linjattaessa.

Linjausten tueksi tarvitaan tutkittua tietoa. Huoltovarmuuskeskus on viimeistelemässä väliarviota valtioneuvoston huoltovarmuuspäätöksen tavoitteiden toteutumisesta. Se valmistunee julkaisukuntoon alkuvuodesta 2017. Alustavasti voidaan todeta, että huoltovarmuutta osana YTS-ajattelua on edistetty voimallisesti sekä hallinnon että elinkeinoelämän toimesta. Uusiakin haasteita on noussut esiin, ehkä voimakkaimpina elinkeinoelämän kyberturvallisuuden edistäminen ja ns. hybridiuhat.

Huoltovarmuuskeskus on jo pidempään tehnyt yhteistyötä muun muassa Ulkopoliittisen instituutin kanssa liittyen huoltovarmuuden ja erityisesti Suomen toimintaympäristön muutosten tutkimiseen. Marraskuussa ilmestyi viimeisin yhteisvoimin tehty selvitys ”Huoltovarmuus muutoksessa – Kansallisen varautumisen haasteet kansainvälisessä toimintaympäristössä”. Selvityksen johtopäätökset ja suositukset ovat toki tutkijoiden omia, mutta selvitys antaa kokonaisuudessaan hyvän kuvan suomalaisesta huoltovarmuustyöstä kansainvälisessä viitekehyksessä. Uskon, että selvitys palvelee jatkossa hyvin sekä valtioneuvoston uuden huoltovarmuuspäätöksen valmistelussa kuin myös uutta YTS-periaatepäätöstä tehtäessä.

Raimo Luoma
toimitusjohtaja
Huoltovarmuuskeskus

FaLang translation system by Faboba

tk footer valk

 

 

Turvallisuuskomitea
Puolustusministeriö
Eteläinen Makasiinikatu 8
PL 31, 00131 HELSINKI

Puhelin: +358 295 16001
Telefaksi: 09 160 88244

Yhteydenotot: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.